TIENS Super kalcium per femije

Sugjeroj qmimin me pakice 4 313 L
Cmimi I shperndaresit 3 450 L

Kalciumi është një element e rëndësisë thelbësore për shëndetin dhe zhvillimin e fëmijëve. Megjithatë, nutricionistët alarmojnë se në ushqimet e fëmijëve mungojnë produkte të pasura me kalcium. Kjo mund të çojë në rritje të rrezikut të dëmtimit të kockave, kariesit të dhëmbëve dhe në të ardhmen për osteoporozën. Prandaj, rekomandohet që fëmijët dhe adoleshentët të konsumojnë tre produkte të pasura me kalcium në dietën e përditshme. Gjatë periudhave të rritjes së kalciumit, dieta duhet të plotësohet me shtojca të përshtatshme.

Nevoja për kalcium te fëmijët varet nga mosha. Ushqim për fëmijët e moshës 1 deri në 3 vjet duhet të përmbajnë 700 mg kalcium në ditë. Fëmijët e moshës mes 4 dhe 8 vjet duhet të merrni 1000 mg në ditë, ndërsa fëmijët më të vjetër dhe të rinj (9-18 vjet) duhet të marrë 1.300 mg kalcium në ditë (norma e rritur është 1.000 mg). rritur Nevoja për kalcium te fëmijët është rezultat i rritjes së tyre aktive. Madje edhe dietë që është e pasur me kalcium (produktet e qumështit, peshku, bishtajore) jo gjithmonë sigurojnë sasi të mjaftueshme të kalciumit. Për shembull, një gotë qumësht korrespondon me 60% të kalciumit të nevojshëm për një fëmijë të vogël, ndërsa vetëm 20% e nevojave të të rinjve. Duhet të theksohet se marrja e duhur e kalciumit gjatë fëmijërisë dhe adoleshencës paguhet në të ardhmen për shkak se e ashtuquajtura masa më e lartë e kockave arrihet rreth viteve të 30.

Kalciumi siguron eshtra të shëndoshë duke ulur rrezikun e thyerje të eshtrave apo dëmtimeve më të lehta. Përveç kësaj, fëmijëria është një periudhë kur dhëmbët tona formohen. Mungesa e kalciumit, hypocalcemia çon në shumë çrregullime në zhvillimin dhe performancat e trupit, sidomos te fëmijët dhe të rinjtë (ndër të tjera: rritje anormale e eshtrave të fëmijëve, funksion i dëmtuar i muskujve dhe neuropercjelles, koagulimit anormal të gjakut dhe funksionin enzimë jonormal të tretjes së ushqimit). Prandaj, një dietë e ekuilibruar është shumë e rëndësishme që të mos i shkatërrojë materiet ushqyese thelbësore për përforcimin dhe mbështetjen e punës së trupit.

Kalciumi është element thelbësor i jetës. Ai është përgjegjës për shumë funksione të trupit, për shembull, ka efekt pozitiv në funksionimin e enzimeve digjestive dhe kontribuon në mpiksjen normale të gjakut. Ai siguron funksionimin e duhur të muskujve dhe neurotransmetimit, por mbi të gjitha kalciumi është element bazë i ndërtimit të eshtrave dhe dhëmbëve. Vitamina D rregullon homeostazën dhe fosfatet e kalciumit në trup, që do të thotë se sasia e kalciumit dhe fosforit të absorbuara në zorrë nga qarkullimi i gjakut varet kryesisht nga kjo vitaminë.

Mungesa e vitaminës D kufizon absorbimin e kalciumit, bile edhe kur dieta është e pasur me këtë makro element. Si rezultat i saj, mund të vjen deri te kockat e dobëta. Përveç kësaj, vitamina D ka një efekt pozitiv, sepse ndihmon për funksionimin normal të sistemit imunitar dhe reagimin gjatë infeksioneve. Vitamina D parandalon raki-tisin te fëmijët. Simptomat e mungesës së kalciumit përfshijnë kockat më të dobëta dhe dhëmbë të brishtë.

Produkti gjithashtu përmban vitaminë C, vitaminë A, zink, hekur, qumësht në pluhur dhe taurin.

Për fëmijët e moshave 1 deri 3 vjeç, treteni 1/2 e qeses në 1/2 e gotës me ujë të ngrohtë, një herë në ditë gjatë natës.

Për fëmijët mbi 3 vjet - treteni 1 qese në ½ e gotës ujë të nxehtë 1 herë në ditë - natën.

Back to Top